Je webshop verbeteren: Afbeeldingen optimaliseren

Het is zeer waarschijnlijk dat afbeeldingen op jouw webshop de grootste bron van data is die door bezoekers worden gedownload. Het is dus duidelijk dat we slim moeten omgaan met het uploaden en gebruiken van afbeeldingen op onze pagina's. Dat betekent:

We moeten de grootte van afbeeldingen klein houden.

Dit is waar afbeeldingsoptimalisatie technieken in het spel komen.

In deze blogpost gaan we enkele handmatige en automatische methoden voor afbeeldingsoptimalisatie bekijken, zodat je deze zelf kunt gaan toepassen op je eigen webshop.

Handmatige afbeeldingsoptimalisatie

Als je zoveel mogelijk controle over je afbeeldingen wilt hebben, moet je je afbeeldingen handmatig optimaliseren. Er zijn letterlijk honderden afbeeldingsoptimalisaties en -toepassingen voor verschillende beeldformaten (meestal JPEG's en PNG's). Ik raad er twee aan:

JPEGmini is een uitstekende toepassing die uw JPEG's optimaliseert met een intelligent en "lossy" optimalisatie-algoritme. Het heeft geen instellingen (wat een domper is) maar het doet echt goed werk om de bestandsgrootte te verminderen (minstens 30%). Er zijn Windows en Mac apps, en ook een web service.

RIOT (Radical Image Optimization Tool) is een oud maar zeer effectief optimalisatieprogramma voor Windows. Het kan JPEG's, PNG's en GIF's verwerken met verschillende algoritmes. Ik gebruik het om mijn PNG bestanden te optimaliseren. Hoewel de PNG optimalisatie tools een beetje traag zijn (vooral op grote PNG bestanden), doet het de job perfect.

Persoonlijk werk ik liever handmatig dan automatisch. Ik bereid mijn afbeeldingen voor en bewerk ze in Adobe Photoshop, sla mijn afbeeldingen "voor het web" op in 100% kwaliteit, open dan JPEGmini voor JPEG's en RIOT voor PNG's om de bestandsgrootte te verkleinen.